zprávy z kávy hlavička.jpg

       

   

                                                                                                                                               ČERVEN 2021

Červen. A svět se zas těší ze slunečních paprsků,  z pláží, zahrádek, teras, z voňavých červených jahod a mátových limonád. Z toho všeho se těšíme i my, pivoňky nám zase zdobí zahrady a parky a vše je tak,jak má být.
Užívejte si ten krásný letošní červen plnými doušky a opatrujte se!

 

 

Vaše parta  z Kávy svět

 

     KAVÁRNA VLTAVAN

Tak nám konečně nastal čas na otevření sedlčanské kavárny Vltavan. Dlouhé týdny Vašich otázek: „ kdy už????“ mají konečně zcela jasnou odpověď. A je to 15.června 2021.

I přesto, že podle původního plánu už měl být celý relaxační komplex Vltavan Sport společně s kavárnou několik měsíců v provozu a kvůli pandemii není, věděli jsme, že všechno má svůj čas. Tak jsme si prostě trochu dáchli a teď jsme snad připraveni.

Na co se můžete těšit v kavárně Vy? My doufáme, že Vás potěšíme dobrou kávou, čajem, různými nealko nápoji, dobrými víny z Moravy i Toskánka, sladkými dezerty, slanými svačinkami a vším, co budeme postupně do nabídky díky Vám přidávat. A taky doufáme, že se Vám bude líbit prostředí kavárny, jehož dominantou je originál malba od uznávaného malíře Patrika Hábla a že Vás nadchne i posezení ve velkých otevřených oknech s výhledem na náměstí a procházející chodce J

Na co se můžeme těšit my? My se těšíme hlavně na Vás! Uděláme všechno pro to, aby se Vám v kavárně Vltavan líbilo. Postupně za provozu doladíme detaily, na které přijdeme až díky Vám a budeme se snažit, abyste se rádi vraceli.

Těšíme se na novou práci, nové lidi v našem týmu a všechno kolem, co nás s otevřením další kavárny čeká a nemine.

 

 

 

 

      ŠTĚPÁNČIN RECEPT

Když napíšu, že jsem vymyslela špičkovou paštiku, zní to dost namyšleně, protože sebechvála vždycky smrdí. V tomhle případě to však není chvála,nýbrž hlavní ingredience :)

Miluju houby, občas si koupím i hlívovou paštiku ke krekrům, takový mls na rychlou svačinu..

A pak tu jsou ty špičky, plná zahrada špiček, všechny oblíbené pokrmy jsme z nich už letos uvařili.

Pořád rostou další a další, tak zase experimentuju.

 

ŠPIČKOVÁ PAŠTIKA

300g špiček cca

hrst mandlí nebo oříšků

velká cibule

olej

sůl, pepř, kmín, rozmarýn a muškátový květ

 

Na pánvi osmažíme na hrubo nakrájenou cibuli, přidáme očištěné špičky (malé celé, větší rozkrojíme napůl), kmín a čerstvý rozmarýn. Chvíli smažíme, okořeníme - sůl. pepř, muškát dle chuti a necháme 15 minut dusit.

Na závěr dosypeme mandle nebo oříšky a vše rozmixujeme do hladka. 

Na čerstvý křepenický chleba, dozdobit pažitkou zn. ideál, tak dobrou chuť ;)

 

  KÁVA MĚSÍCE –  KENYA AA PLUS MOUNTAIN SELECTION

 

Oblast Nyeri v Keni, která leží jihozápadně od hory Mt. Kenya je známá pěstováním velmi kvalitní kávy. Podmínky pro její pěstování jsou zde perfektní. Plantáže se nacházejí v nadmořské výšce až 1600 m n.m.

Pro tuto arabiku jsou typická velmi kvalitní zrna.  Káva  má komplexní a bohatou chuť s ovocnými tóny, a to převážně rybízovými. Pokud jí připravíte na filtru, vymámíte z ní i chuť exotického ovoce.

   ČERVNOVÉ OSVĚŽENÍ

Rádi bychom Vám připomněli takovou letní kávovou pochoutku, kterou připravujeme přes letní sezónu v našich kavárnách. Víme, že Vám moc chutná, tak prostě jen připomínáme, že si jí můžete v klidu a jednoduše udělat i doma J

Affogato al caffé. Název pochází z italštiny, kde affogato znamená utopený. Je to vlastně vanilková zmrzlina utopená v espressu a příprava je naprosto jednoduchá. Do misky nebo skleničky si připravíte 1 kopeček vanilkové zmrzliny a zalijete ho klasickým silným espressem. Samozřejmě chutím se meze nekladou, takže některé z vás může zaujmout i utopená kávová zmrzlina. A pokud si chcete dopřát, zalijte to celé ještě italským likérovým vínem Marsala.

 

  KNIHA KE KÁVĚ, KÁVA KE KNIZE - JAK JSEM NEBYLA NA LVECH

Pokud jste si říkali, že by se mohla na pultech objevit nějaká oddychovka ke čtení na dovolenou a líná horká letní odpoledne, tak tady jí máte. Prvotina Martiny Preissové s názvem: „Jak jsem nebyla na lvech a jiné příhody“ vás rozhodně pobaví.

Herečka je člověk jako každý jiný. I když pracuje po večerech v bizarním kostýmu s vrstvou make-upu na tváři a občas ji vidíte v televizi. Její pyramida potřeb je zrovna tak obtížně zdolatelná jako ta vaše. A občas stejně jako vy klopýtá už na těch nejnižších stupních. Martina Preissová je herečka. Její kolegyně o ní říká, že je Catherine Zeta Jones pro chudý. Její maminka o ní říká, že se narodila s potleskem. A její bratr jí říká, že jestli se v televizi v osm nebude křížit s Doktorem z hor, tak se na ni bude možná dívat. Martininy příhody a úvahy o tom, jak se smířit s časem, drobnými i většími komplikacemi všedních dní, své profese, své rodiny, a vlastně se sebou, jsou vtipné, něžné i nahořklé, vždy ale úsměvné. Protože i kdyby třeba občas nebylo veselo, vždycky je možné podívat se z okna, zazpívat si v autě, políbit muže, ale hlavně se brát takoví, jací jste.

 

 

 

Vydává www.kavasvet.cz